A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :)

Song

Friday, August 14, 2015

Apa lah yang ada pada pointer ? :)

*Carian google

First skali, GOODLUCK utk semua UiTMians yang cek result exam hari ni (14 Ogos 2015) ! haha.
Especially for degree student.
Cikmeow punye result masuk email awal giler kali ni. Pukul 1145pm dah masuk !
Tapi pkul 12.03am bru perasan. Haha.
Sebenarnye seharian cikmeow lupe yang hari ni result keluar.
Dah plan awal2 dah yang kul 12 nak tidow. 
Tapi kul 1130 camtu bukak wasap group kelas memasing dah
kecoh ckp result nk kua.
Haha.. baru la cikmeow sedor diri.
Baru nk berdebar2.
Sekali bile cek..
Syukur Alhamdulillah rezeki lagi sekali :)
Tapi sem lepas mmg tough gilerrrr
Dengan lecturer yang psycho tak henget dunia. huhu
Pape pon Alhamdulillah :)

Hmm.. pointer ?
Ape la sangat yang ade pada pointer.
Dekan ?
Ape lah sangat yang ade pada dekan.
Pointer tinggi mmg akan bagi kite benefit mse nk minta kerja nanti
Tapi base on pengalaman cikmeow mse kerja lepas diploma dlu,
Mase interview, die tak tgok sangat pon pada pointer tu.
ANC ? Klau syarikat swasta lagi la, die tak tahu pon ANC tu ape mcm mse cikmeow kene tu. haha
Yang die nak tahu EXPERIENCE !
Tp sebenarnye tak fair la kan klau majikan letak demand yang tinggi utk experience pada fresh graduate. Dah name pon freshh graduate.. celah mane nak datang experience nye ? =.="
So, klau xde experience bekerja, mse ni la korang nk cerita experience korang mse participate dalam mne2 persatuan dlu. Pernah sandang jwatan pape ke. Join jadi MPP je.. join mne2 society ke.

Lagi satu,
Kalau korang rse down sebab tak pernah dapat dekan or pointer korang ckup2 makan, baik korang campak jauh2 rase tu kat dalam laut china selatan. Sbb rezeki tu bukan ditentukan oleh dekan or pointer yang tinggi. Cikmeow mengaku sendri, kawan2 cikmeow yg pointer nye biase2 je dpt kerja yang lg bagus dari cikmeow, gaji lg tinggi dari cikmeow, lg pandai bekerja, lg pandai adapt dengan suasana and lagi banyak skill.

So, dari situ cikmeow belajar supaya jgn bergantung penuh pada teori semata. Teori je tak kemana. Sape2 pon boleh sebut teori tu, tp nk melaksanakan teori tu belum tentu boleh. Student dekat Malaysia ni lebih cenderung guna sistem hafal daripada sistem faham. Dari yg kecik sampai lah yg dah masuk university. Ramai yang boleh score paper tp bile ditanya untuk explain balik masing2 tak tahu. Cikmeow ckp ni pon sbb cikmeow mngaku dlu cikmeow tergolong dlm golongan menghafal ni. Faham nye tidak. Mse diploma dlu cikmeow mmg mcm mesin fotostat boleh hafal bulat2 mcm dlm buku. Tp bile dah naik degree ni cikmeow sedar buat ape belajar mcm tu ? takat hafal je tp tak faham. Sistem faham ni lagi senang n mudah sebenarnye. Stress pon kurang. Sbb bile kite dah faham, automatik kite senang nk igt tanpa perlu ulang hafal berjuta kali. Tp kalau tak faham, hafal berjuta kali bru boleh masuk dlm kepala otak.

Don't worry kalau jwpan kite dlm exam tak same ayat mcm dlm buku. Explain je ape yg kite faham as long as maksudnye tak lari. Explain macam pemeriksa tu zero n tak tahu ape2. sbb bahaya jugak kalau kite hafal bulat2 mcm dlm buku, sbb takot nanti pemeriksa syak kite meniru.

So, for conclusion..
Jgn lah bersedih hati kalau pointer tak cecah dekan. Lulus semua tu je pon dah kire syukur Alhamdulillah sangat. Asalkan tak de repeat paper. Yang penting, kite dah usaha. Selebihnye kite serah pada Dia. Satu je yang ayah cikmeow selalu pesan.. kalau kite dah usaha sungguh2, dah berdoa n tawakal, tapi tak dpt jugak ape yg kite nak.. tetap redha n bersyukurlah dgn ape yg kite ade and ape yg Dia dah beri. bersyukur masih lagi lulus walaupon tak dekan. Bersyukur masih lagi lulus walaupon sipi2. Bersyukur dan bersyukur. Sebab kadang2 Allah simpan rezeki kite tu untuk bende yang lebih baik pada mase yang akan datang. mungkin rezeki senang dapat kerja sape tahu ? Cuma ape yang penting, syukur, redha dan teruskan usaha. sebab Allah tak suka hamba-Nya yang berputus asa :)

9 comments:

  1. Indeed dear. Lagipun sometimes our exams results dont do justice. Kita punya knowledge tak semestinya 100% based on our result, sometimes kita careless time exam, so pointer rendah, sometimes carry mark tak bagus and so on. Memang betul apa Cik Meow cakap, apa lah sangat pointer tu. :) Yang penting jangan demand kerja, kutip seberapa banyak experience yang kita mampu, then kejar la cita2 kita tu :) goodluck in your life Cik meow

    ReplyDelete
  2. tahniah kerana berjaya habiskan sem lepas...fatin pn teringin nk sambung degree

    ReplyDelete
  3. betul.. zaman universiti, kena belajar asah soft skills sebab tu yang akan digunakan masa interview dan kerja.. ^_^

    ReplyDelete
  4. Ada setengah interviewer dia lebih lihat pada skills kita..

    ReplyDelete
  5. Ada setengah interviewer dia lebih lihat pada skills kita..

    ReplyDelete
  6. Ada setengah interviewer dia lebih lihat pada skills kita..

    ReplyDelete
  7. indeed..dunia luar perlukan lebih dr sekadar pointer..tp jgnla teruk sgt pointernya..ye x?hihi..
    jom singgah blog saya lak..

    ReplyDelete