A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :) A SIMPLE HELLO COULD LEAD TO A MILLION THINGS :) A simple hello could lead to a million things :)

Song

Sunday, August 2, 2015

Pesakit sihat yang perlu dibedah.


Haa.. mcm tu lah bile orang sihat masuk hospital. hikkk.

Hee.. Sebenarnye cikmeow just nak share pengalaman cikmeow bermalam dekat wad sebagai seorang pesakit Fibroadenoma yang tak berapa nk sakit. huhu. Fibroadenoma tu sejenis penyakit dekat breast. Penyakit yang tak serius sangat but still kena bagi perhatian. Kalau korg nak tahu lebih lanjut boleh tengok dekat sini atau korg boleh search sediri dekat Mr.Google :)



30 JULY 2015, Khamis

Pagi tu macam biasa cikmeow ade appointment dekat hospital serdang. Appointment kali ni just to select a day to proceed for operation. Mase jumpe doctor tu mule2 die tanya dulu confirm ke nak buat operation. Cikmeow terus pandang ibu, then ibu terus angguk. huhu. Cikmeow tak nak sebenarnye. huuuaaaa.. So, tak ley watpe sbb dah bincang dgn ibu ayah dorg suruh buang je tumor tu. 

Doc pon mmg recommend supaya buang fibroadenoma ni. Sebab tumor ni boleh membesar lagi. Tapi tak ada jaminan yang kalau dah buang sekarang, die x datang balik. Cause some cases doc tu ckp after a few years tumor tu dtg balik. Tp tak semua. So, mse tu cikmeow terpikir baik tak yah buat kan klau lepas ni ada balik ? lagi pon bukan nye sakit pon bende ni. Tapi ibu berkeras suruh buang jugak T_T

Masa tu cikmeow harap sangat dapat tarikh dalam bulan August. Cause I'll back to penjara Puncak Alam on September. huhu. but doctor tu kate bulan August dah full. huhu. Tibe2, sorang doc cina perempuan datang kelam kabut cakap ade satu lagi kosong. Tapi hari sabtu.. and esoknye kena terus masuk wad. I'm just like.. WHAT ???!!! huuu.. cikmeow tak sedia lagi la T_T

Pikir punye pikir.. cikmeow dengan ibu sebulat bulat nye bersetuju utk proceed operation on that saturday. Rase mcm better grab je la chance ni. Sbb bulan september  nanti confirm2 tak free dah. huhu. dan akhirnye... tandatangan persetujuan pon diturunkan T_T

Tapi yang menyampahnye.. tiap kali datang appointment tiap kali tu la nak cek. Annoying giler kot =.=''
Padahal sebelum tu die dah sebut satu2 detail penyakit cikmeow ni dekat komputer. 


31 JULY 2015, Jumaat

Lepas subuh pagi Jumaat yang penuh barakah tu. Lebih kurang pukul 9.30 pagi macam tu, cikmeow ibu and ayah dah siap2 nak ke hospital. Hmm.. mse kemas2 pagi tu, seriously cikmeow tak tau langsung nak bawak ape. haha. Last2, cikmeow sumbat je berus, ubat gigi and sabun muke masuk handbag secoit tu ngn bende2 personal lain. Pastu sweater just pegang je.

Sampai hospital terus pegi unit hasil untuk daftar. On the way tu sempat jugak la kena tazkirah dengan ayah, huhu. Ayah pesan supaya banyak2 bersyukur sebab penyakit yang diberi sebagai ujian ni tak lah seberat org lain yg ada penyakit yang lagi teruk. And walaupon penyakit ni tak teruk but still kite kena ikhtiar utk sembuh supaya kita hargai tubuh badan kite yg Allah dah kurniakan ni. And ayah pesan supaya banyak2 doa supaya operation ni x datangkan mudarat lain pada badan dan penyakit nye tak kembali. Sebab tu lah cikmeow malas nk argue ngn ayah in everything and anything because he always has a right point :')

Sampai je tingkat 8 wad 8A, bau2 ubat dah mula menusuk hidung. Dah nampak katil2. huhu. Mse tu ade nurse praktikal dari UPM. Dia bawak cik meow dekat katil. Katil cikmeow no19. satu wad tu case yang same nak buat operation for fibroadenoma. Dalam wad tu ade 4 org n cik meow paling muda. Yang lain semua from 26 to 45 years old.  

Katil cik meow paling depan sekali. Dekat dengan pintu keluar. Sampai je kat katil tu, ibu ayah terus duduk kat kerusi. cikmeow masih berdiri tepi katil n dok memikir org sebelum ni yg guna katil tu.. dok pikir org tu sakit ape.. ade darah die penah kena tilam tu tak.. org tu ade kudis ke tak.. ade yg penah ngompol kt tilam tu tak.. titibe tekak cikmeow kembang.. huaaaaaaa T_T

Pastu nurse datang bawak baju suruh salin. Die letak kt ats katil. Haa.. baju ni pon lagi satu hal.. bende yang sama cikmeow mikir macam katil tadi T_T so cikmeow bia je dlu baju tu kat katil. huhu. Then ade sorg nurse datang bawak mesin cek tekanan darah tu. Die tanya "arrrr.. yg mane satu pesakit ye? hehe " cik meow ckp "saya" then nurse tu ckp " ooo hehe.. sebab tak salin baju lagi kan" dalam hati mase tu.. nurse ni perli ke cane =.=''

Lepas tu nurse bawak g timbang berat sume. Then ibu suruh g salin baju baru la cikmeow pegi. huhu.
Mse kat dalam toilet tu cikmeow pegang baju tu. Memule nak pakai seluar.. bukak je lipatan nye cikmeow rse mcm.. Ape niii ?? huhu. seluarnye besar giler. cerut kai tali. huhu. Mase memula pakai seluar ngn baju tu rsa mcm tak nak bagi kena badan je. huhu.. teruk betul cikmeow ni. dah tentu2 mesti lah hospital tu dah basuh baju tu bersih2 kan. dah name pon spital. huhu T_T

Lepas salin tu, ibu ayah pon dah orientasi dengan nurse. Ibu ngn ayah nak balik sebab ayah nak solat jumaat. Em em.. mse tu rase macam nak buat ape je ni ? Ibu cakap tidur je laa.. huhu. Ayah pulak macam biase la.. suh zikir bnyk2 bace doa suma klau boring2 tu. Ibu cakap petang nanti die datang balik. Hmm.. mse tu serious rse mcm org sehat masuk spital, sbb mmg tengah x sakit pape pon. huhu.

Lepas ibu ayah balik je, cikmeow teros terkam nasi goreng yang ibu belikan kat cafe td. tp rse mcm awkward giler mkn sensorg xde tv ke ape. so, cikmeow mkn separuh je dlu nasi tu, huhu. Lepas tu serius rase tepu giler. Dok termenung sensorg kat katil tu =.='' Last2 baring then tidor. haha. Tengah syok2 tidur, titibe sengar sayup2 je org panggil "syaza... syaza.." celik2 je mata nampak ade sorg doctor lelaki melayu berdiri sebelah katil. huhu.. kelam kabut bangun dengan muke  tudung selebet2 selekeh bagai. cecepat amik spek and kengkonon mcm cool je. huhu. Padahal rase macam tak boleh ke suruh nurse perempuan yang dtg kejut ? huhu.. banyak pulak mase nurse tu kan =.=''

Doc tu terus ckp maaf ganggu la bagai. Die nak interview sikit. Die duduk dekat kerusi tepi katil. die tanya la segala macam details yang berkaitan dengan penyakit ni. huhu. Ade part2 soklan yang nampak die pon macam malu nak tanya sebab sangat sensitive bagi org yang berlainan gender. huhu. tu la.. pi amik bahagian ni sape suruh.. huhu.. igt org pon tak malu ke nak jawab ? huhu. 



Mse tu musykil betul. tengok dekat tag ni specialist cikmeow name die Mr Sean. Tapi die ni mcm melayu. ckp sume mcm melayu. Die ni ke org nye ? tapi tak kan la kannn.. huhu

Selesai interview, bende yang paling cikmeow tunggu2 sampai iaitu lunch ! haha. Mse tu saje tunggu dlu tak nak terus serbu. Nampak mcm kebuloq sangat pulak nanti kan. haha. Padahal dalam hati tak sabar2 nak tengok ape menu pertama cikmeow dekat hospital tu ^^
Sebab selalu kalau datang melawat org sakit dekat hospital.. macam geram je tengok makanan yang dihidang utk pesakit. nampak sedap giler. tapi org yang sakit tu selalu tak nak makan. Geram betol. But kali ni I have mine. ahahhh ^_^

Buka2 je penutup makanan tu.. tadaaaaaaaaaa...
cik meow teruss.. emmm.. hmmmm... emmmm... annn.. huhu.
Ade nasi semangkuk. lauk taugeh goreng pastu ade lauk gulai ikan tongkol seketul besar gedabak. huhu. Buah tembikai yang ade banyak putih2 tu. air suam secawan. huhu.
Cikmeow amik skit kuah gulai tu kenakan dengan nasi n makan sesuap. emmm.. kenapa tawarrrrr T_T pastu rase taugeh pulak... lagi tawarrrrr T_T
akhirnye.. cikmeow terus grab tapau lebihan breakfast nasi goreng pagi tadi je. huhu. Doc lelaki yg interview td dok lalu lalang depan cik meow asyik tengok je cik meow punye mknan. huhu.
Okay now I know why most people yg masuk spital selalu tak selere makan lauk spital T_T

Lepas tu cik meow dah tak tau nak buat ape. So, cikmeow decide utk buat bende yang paling berfaedah iaitu tidoq ! haha. ntah la. dah tak tau nak watpe. huhu mse tu je 3 kali kot doc yang berlainan kejut cikmeow sebab nak check up. haha. mst dorg mcm.. npe la pompuan ni lahai.. tido je. haha. pukul 3 lebih camtu cikmeow ke surau n lepas siap solat zohor tu terserempak pule dengan cermin. tu yang wujud pic kt ats tu. ahahh.

Lagi sekali tak tahu nak buat hapeee =.=''
Tapi nasib baik ade yana minah penang ni call. haha. kawan cikmeow mse diploma dulu. Dok on call dengan die dekat setengah jam jugak la. Time tengah sedap nyembang pasal hal2 dunia, negara dan masyarakat.. Doc lelaki td datang balik sambil sorang ape bende ntah. Kacau je. huhu. terus letak kol yana td.

Doc tu duduk dekat sebelah nak cucuk jarum dekat pelipat siku utk guna mse pembedahan esok. Alaaa.. yang utk masukan air tu. huhu. Sambil die amik pekakas2 die sume sempat pulak die ckp.. best nye jadi patient. kene layan.. makanan pon sedap2. and I be like... yeke sedap =.=''
Mse die buat keje die tu ade la die sembang2 tanya belaja mne bagai sume. Dua kali die cucuk pelipat siku ni, yg first tak dapat. kali kedua baru dapat. huhu.. mse cucuk tu mata pandang siling je seboleh2 tak nak pandang jarum. huhu. 

Doc tu sempat tnya cikmeow tak neves ke ? cikmeow ckp la tak.. cikmeow okie je. die kate patut la darah awak keluar sikit. ooo ehhh.. ade kne mngene ke ? =.='' pastu die ketawa je. kelam kabut nye la die buat kerja. Sampai meleleh darah kat tangan ni. huhu

Settle bende tu.. terus terpikir,, ni tak boleh nak bengkok tangan la pulak ni ? =.=''
kate nak guna utk bedah esok.. tp npe lah pasang awal2 ni. dah terbatas pergerakan. dah la sakit. elok2 sehat cergas tadi terus jadi sakit. haa.. ni baru la org sakit. huhu.

Tengah duduk2 tu titibe aunty depan cikmeow tergolek jatuh dari katil. huhu. kesian nye. die baru lepas operation pagi td. So die still lemah. die nak minum air tp laki die dah kemana ntah. Tinggi kot katil die mase tu.. bole pule die tergolek. huhu. cikmeow cecepat keluar nk cari nurse memandangkan katil cikmeow paling dekat dengan pntu.terserempak dengan doc lelaki tadi terus panggil die je.

Then ade sorg doc india datang.. nama die doc Selva. Die pakar bius yang akan ada sekali mase operation esok. Die terangkan serba sikit pasal impact ape sume. Die ckp die akan pakai bius tidur. pastu die tnye ade selsema or batuk ke ape tak. Cikmeow mse tu mmg ade batuk pon. So, Cikmeow ckp la cikmeow ade batuk berkahak. tp kadang2 je kena. Tapi doc tu ckp tak apa.

Tak lame lepas tu ibu dengan ayah datang. Bende paling tak sabar nak dengar dari ibu ialah makanan ape yg ibu bawak ahah ^^
ibu ckp ibu ade bawak mee goreng. Baru je nak makan.. titibe ade nurse datang minta pndah wad lain sebab ade org baru lepas operation perlu pantauan kena duduk tempat cikmeow tu. huhu. Pindah wad first class yang belum siap. So, die still lagi di gelar third class. huhu. cume ade 3 katil dlm wad tu td cume baru ade 2 pesakit which is me ngn sorg lg aunty. hmm.. wad tu sunyi sangat walaupon selesa ngn sofa bagai. Tp tak berapa secure sebab pintu nye terus besambung dengan wad lelaki. tandas pon kne gune wad lelaki punye. huhu.

Lepas makan mee goreng ibu bawak titibe datang sorg doc cina perempuan nak mark tempat nak bedah esok. Tapi mase tu die tak dapat nak rase bonjolan nye dekat mane. So die ckp maybe pembedahan akan cancel. haha.. mse tu rase happy tak yah ckp la. Tapi titibe doc tu datang bawak geng pulak sbb nak confirm kan . pastu ade pulak bonjolan nye =.='' Punah harapan nak cancel operation T_T

Petang pukul 6.30 mcm tu ibu dengan ayah balik. Mase tu rase mcm nak rehat2 kejap. baring dekat katil. tahu2 terlelap. sedar2 dah pukul 10 malam. huhu.. lme nye tdow mse tu. Nurse datang bagi ubat supaya boleh lena malam. haha.. mse tu rse mcm tak ade ubat pon cikmeow boleh je la tdow.

Malam tu sempat bersembang dengan aunty sebelah tu. Die cerita die sedar die ade fibroadenoma tu 10 tahun lepas. tp mse tu tumor tu just besar biji kacang merah je. Tapi lebih kurang dua tahun lepas die pegi cek rupanye bende tu dah membesar lebih kurang saiz ibu jari kaki. So, die mmg galakkan cik meow buaang terus fibroadenoma ni awal2 walaupon masih muda. Sebab ketulan tu mungkin akan membesar, Die cerita lagi, kawan die ada buat pembedahan buang fibroadenoma ni jugak. lepas bedah doc cek ketulan yang dah dikeluarkan tu dekat lab and dapati yang ada sel kanser dalam ketulan tu. So, die tahu awal boleh cegah kanser daripada merebak.

Malam tu Oncall dengan encik tunang. Mse tu dengar la keresahan kerisauan kecemburuan dan kegelisahan beliau, huhu. Sembang punye sembang merepek punye merepek sedar2 dah dekat pukul 3 pagi. haha.. gilerrr ahhh.. esoknye nak bedah pukul 8 pagi. jadi di manakah manfaat ubat tidur yang nurse td bagi ? XD kesian hospital dapat pesakit degil mcm ni. huhu.

1 AUGUST 2015, Sabtu

Lebih kurang pukul 6 pagi nurse datang kejut. die cakap die nak pasang air dekat jarum yg pelipat siku tu. cikmeow pon iye kan je lepas tu terus lena balik. tak sedar die buat ape. huhu.. bahana tidur lewat dan makan ubat tidur. huhu. lepas tu pukul 730 mcm tu nurse kejut lagi suruh salin baju. Die punye ngantuk tak yah cite la kan. huhu.

Susahnye lahai nak salin baju dengan wayar2 air tu. sakit betul dekat tempat jarum yg cucuk di pelipat siku tu. Last2 darah yang banyak dlam wayar tu berbanding air. huhu. Salin banju je dah punye la lame. baju nye kan tak pakai butang, tapi die gantikan ngn tali. dilema nak pakai baju bedah tu tak tahu tali nye kena ikat kat depan ke belakang. Nurse td bukan nak bagitahu =.=''

Lebih kurang 4 kali tuka2 baju tu.. kejap pakai tali kat depan kejap pkai kt belakang. dengan pergerakan nye lagi terbatas, ngn ngantok lagi.  Bile pakai kat depan rse makan.. aihhh.. tak kan la. seksi kot kalau tali kat depan. huhu. Bile tali kat belakang.. cne nak ikat ? tangan ade jarum. huhu. Nak mintak nurse tu ikatkan.. tak kan nk keluar toilet tanpa tali nye berikat ? lua tu dah la wad lelaki.. haihhhhh payah nye lahai =.=''

Last2 cikmeow pakai tali tu kat depan. pastu jalan cover2. huhu. sampai kat nurse rus tanya die.. ni tali sebenarnye kan depan ke belakang ? pastu die ckp belakang. haishhhh. klau ckp awal2 td kan senang =.=''
so dengan gigih cikmeow ke toilet semula utk betulkan baju. kali ni cikmeow x bukak talinye tp masukan dua2 tangan dalam bju bru terbalikkan. dengan jarum kat tangan nye bergerak2. nak pakai baju pon seksa. huhu.

Lepas tu cik meow balik ke katil. Cikmeow terus tanya nurse tu pasal wayar air kat tangan cikmeow tu "bende ni memang sedut darah saya ke cane?" pastu nurse tu ckp.. ohh tak. ni tadi saya balum pasang air nye. huhu. pastu die keluarkn darahnye dlu baru start pasang air.

Then nurse suruh baring dekat katil and dorg sorg nak pegi bilik bedah. Hoho.. time ni neves jgn cite la. Rase mcm dalam drama2 kat tv je. haha. Sampai dekat tingkat bedah tu.. dorg daftarkan and pindah katil. then dorg letak dekat ruang menunggu sementara tunggu pukul 8. Tak ada buat ape tu cik meow pon bace2 doa n zikir2 ape yg patut sampai terlelap. huhu. tak tidur malam punye pasal. 

And you know whatttt.. OPERATION TAK JADI, POSTPONE!

Haha. part ni tak tau la nk geram ke ape. Mse dekat ruang menunggu tu doctor selva semalam lalu and die dengar cikmeow batuk. Then die dtg die ckp "aiyooo.. adik u batuk ke ?" cikmeow ckp la haa ahh batuk, kan semalam dah bagitahu. Then die ckp kalau u batuk kite tak boleh buat operation taw. nanti u kena Asma teruk sampai bule masuk ICU. Mse tu rse mcmmmm....Weyhhhhh, kan dah bagitahuuuu semalammmm ! grrrrr ! geram nye lahaiiii T_T

Last2 diorg hantar balik cikmeow ke wad. Doc2 lain ramai2 ngn doc practical dtg kerumun cikmeow. huhu. Msa tu diorg nak tetapkan tarikh baru utk operation. Diorg semua bengang dengan doctor selva tu sbb cikmeow dah bagitahu semalamnye dekat doc Selva tu yang cikmeow batuk. So, patotnye dari semalam lagi dorg boleh cancelkan operation cikmeow n gantikan dengan org lain.

Dan sepatutnye dari semlm lagi cik meow boleh balik =.=''

Maka berakhirlah sudah percutian cikmeow kali ini di hospital serdang selama 2 hari 1 malam yang amat menyeronokkan ini =.=''

Kesimpulannye, masuk wad dalam keadaan yang sehat sangat2 lah membosankan. huhu. And kepada gegirl2 sekalian, rajin2 cek breast anda sendri. klau ada rasa something yang tak normal tu, cepat2 pegi dapatkan rawatan doctor k.

huhu.. btw, doakan pembedahan cikmeow pada 26 August ni berjalan lancar dan selamat semuanya ya ;)

2 comments: